Lichte en energiezuinige industriële producten dankzij 3D printer – 3Dealise op tv

3Dealise was 9 oktober 2016 te zien in het RTL7 programma 'Doe Maar Duurzaam!'

 

Hier is de uitzending te zien met daaronder de transcriptie:

 

 

Veel mensen denken bij 3D printen in eerste instantie aan kleine dingen van kunststof en dat grote, serieuze toepassingen nog niet echt mogelijk zijn. Dat is echter zeker niet het geval: 3D printen wordt ook al toegepast om betere industriële producten te maken. Roland Stapper en Brian Smith van 3Dealise laten ons zien hoe dit er in de praktijk uitziet.


Roland Stapper: “Het gaat om producten voor de automobiel industrie, voor de lucht- en ruimtevaart, voor de scheepvaart, voor de machinebouw, voor de pompenbouw, etc., en voor kunst. Er zijn hier enkele producten opgesteld: enkele pompdelen die door middel van 3D printen energiezuiniger kunnen worden gemaakt, er ligt een frame deel waarbij 40% gewicht is bespaard, en er staat achter mij een groot kunstwerk wat zonder 3D printen niet mogelijk was om dat te maken.

In hoofdlijnen bestaat het proces uit drie delen. Eerst wordt er heel nauwkeurig een 3D ontwerp van het product en van de zandvorm gemaakt. Vervolgens wordt in de printer een zandvorm geprint, en daarna wordt daar metaal in gegoten, en dat kan zijn aluminium, of ijzer, of staal, of brons, etc.


Brian Smith: “Het begint dat een klant iets aanlevert. Dit kan een 2D bestand zijn, een schets met maten, een 3D bestand, of soms is het een product waar iets afgebroken is. Engineering begint met het maken van een zandprint vorm. Deze wordt geplaatst in de printer. De printer maakt gebruik van drie hoofdcomponenten: dat is zand, binder en een activator. Hij legt een laagje zand neer, daarna gaat een printkop er achteraan, en die injecteert binder en dan hardt het zand uit. Het overtollige zand wordt opgezogen met een hele grote industriële stofzuiger, en dat zand kan voor de volgende dag weer worden gebruikt om opnieuw te printen.

Deze techniek is duurzaam, omdat er vaak producten zijn die over gedimensioneerd zijn, en met behulp van simulatie software kan het product worden verjongd en daardoor veel materiaal worden bespaard. Bijvoorbeeld bij pomphuizen kan met behulp van stroming simulaties de flow worden verbeterd en daardoor kan deze pomp energiezuiniger werken.


Roland Stapper: “Ik denk dat er drie belangrijke dingen gaan veranderen. Ten eerste zullen bedrijven steeds meer al in ontwerpfase al rekening houden met de mogelijkheden van 3D printen, en zij zullen energiezuinigere en lichtere ontwerpen gaan ontwerpen. Het tweede is dat het steeds beter mogelijk wordt om producten eerst te personaliseren, voordat ze gefabriceerd gaan worden. Dus in plaats van zaken in grote series aan de andere kant van de wereld te maken, wordt het steeds meer mogelijk om zaken eerst precies op de wensen van de klant aan te passen, en ze dan pas te produceren. En daaraan gelinkt is dat als je zaken op maat gaat maken, dat het logischer wordt om die lokaal of regionaal te produceren. En dat betekent ook een kans voor lokale werkgelegenheid.

 

UNSERE VISION: DIE NÄCHSTE REVOLUTION IM PRODUKTIONSBEREICH

Freiheit des Entwurfs
Direkt vom CAD
In der eigenen Region
Alles aus einer Hand
Keine Verschwen-dung
Wenig CO2
Schnell
Einzelan-fertigungen