3Dealise in Bouw & Aanbesteding

Vormvrij beton is nu mogelijk door 3D printen


Architecten klagen al heel lang dat beton hun ideeën in platte en hoekige vormen forceert, die ongeschikt zijn om hun creativiteit tot leven te brengen. Grootschalig 3D printen maakt nu vormvrijheid in beton mogelijk, waardoor de ware creativiteit van architecten de vrijheid krijgt.


3Dealise, het industriële 3D printing en 3D engineering bedrijf, heeft technologie ontwikkeld die ‘freedom of design’ en andere voordelen van 3D printen mogelijk maakt voor grootschalige betonconstructies. Een afbeelding van een 1,6 m hoog getordeerd I-profiel is hiernaast te zien.


Technologie


3Dealise gebruikt een enorme 3D printer, die producten tot het formaat van een telefooncel (bouwvolume 1800 x 1000 x 700 mm) binnen 24 uur kan printen, om zandvormen voor beton te maken. Elementen kunnen als Lego gestapeld worden om grotere vormen te realiseren. De zandvormen krijgen een speciale behandeling om later scheiding van het beton mogelijk te maken. Vervolgens kan wapening worden aangebracht, en dan wordt normaal of vezelversterkt beton in de vorm gestort. Wanneer het beton hard is, kan de zandvorm worden verwijderd met water onder hoge druk.


Directeur Roland Stapper van 3Dealise gaf de volgende toelichting: “Deze nieuwe technologie is belangrijk om twee redenen:


Allereerst opent het een wereld van nieuwe mogelijkheden voor architecten: onregelmatig gekromde vlakken, lichtgewicht halfopen mesh of honingraat structuren, elementen versierd als 17e-eeuws ambachtswerk, etc. Bevrijd van technische beperkingen is de verbeeldingskracht van de architect de nieuwe limiet.


Ten tweede, omdat deze nieuwe technologie grootschalig gewapend of vezelversterkt beton kan produceren, is het klaar voor gebruik in reële toepassingen. Er zijn veel verhalen vol verwachtingen over 3D printen, maar met verwachtingen u kunt geen gebouw maken. U heeft technologie nodig die werkt.

 

Bouw & Aanbesteding Sep 2015Bouw & Aanbesteding Sep 2015

UNSERE VISION: DIE NÄCHSTE REVOLUTION IM PRODUKTIONSBEREICH

Freiheit des Entwurfs
Direkt vom CAD
In der eigenen Region
Alles aus einer Hand
Keine Verschwen-dung
Wenig CO2
Schnell
Einzelan-fertigungen