3Dealise featured in Industrie Magazine

3D printen voor industriële toepassingen: utopie of realiteit?

 

Bij 3D printen denkt men vaak aan het maken van kunststof objecten tot enkele decimeters groot, of wellicht aan het maken van metalen objecten tot enkele centimeters groot. De gebruikers van die objecten zijn daar terecht heel erg enthousiast over. Maar wanneer komt de tijd dat 3D printen of additive manufacturing kan worden gebruikt om industriële pompen, motoren en constructiedelen van tientallen of honderden kilo’s metaal of beton te maken?

 

Het antwoord is dat dat vandaag al kan, maar op een manier die maar weinig bekendheid heeft. Door met een 3D zandprinter een zandvorm te maken, en daar vervolgens metaal, beton of een ander materiaal in te gieten, kunnen producten van industriële afmetingen worden geproduceerd die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

 

3Dealise BV in Goor heeft als enige in Nederland een zandprinter staan die elke nacht het formaat van een telefooncel print, en directeur Roland Stapper licht toe dat zandprinten de voordelen van 3D printen biedt, maar zonder de veelbesproken nadelen.

 

Net als andere 3D printtechnieken biedt zandprinten vormvrijheid, gewichtsbesparing, afvalreductie, en de mogelijkheid zeer complexe en nauwkeurige producten te maken. Zandprinten is echter veel sneller en goedkoper voor grotere objecten dan andere vormen van 3D printen, en de combinatie met het gietproces betekent dat de eindproducten bekende materiaalkwaliteiten hebben, en ook voorzien kunnen worden van bijvoorbeeld een Lloyd’s 3.2 certificaat.

 

Recente projecten laten zien dat vandaag de dag al pompen, motoren, tandwielen en andere industriële producten operationeel zijn die met behulp van 3D printen gemaakt zijn.

 

Industrie Magazine February 2015 

UNSERE VISION: DIE NÄCHSTE REVOLUTION IM PRODUKTIONSBEREICH

Freiheit des Entwurfs
Direkt vom CAD
In der eigenen Region
Alles aus einer Hand
Keine Verschwen-dung
Wenig CO2
Schnell
Einzelan-fertigungen