3D-geprint beeldhouwwerk op RapidPro - 3Dealise in Vraag en Aanbod

METAAL


VELDHOVEN Kunstenaar Rinus Roelofs heeft vorige week zijn 2,3 meter hoge ‘beeldhouwwerk’, genaamd de knoopzuil op de vakbeurs RapidPro onthult. Dat gebeurde speciaal op deze vakbeurs op het gebied van 3D-printing omdat de gietmal voor dit kunstwerk door 3Dealise in meerdere 3D-geprinte zandvormen is opgebouwd.

 

 3D-geprint beeldhouwwerk op RapidPro - 3Dealise in Vraag en Aanbod3D-geprint beeldhouwwerk op RapidPro - 3Dealise in Vraag en Aanbod


3Dealise gebruikte een twee-stapsproces om dergelijke grote objecten te produceren. Eerst print een grote 3D-printer een zandvorm voor metaalgieten. Zandvormen kunnen als Lego-blokken gestapeld worden om nog grotere vormen te maken. Het gebruik van 3D-printen in deze stap maakt ‘vormvrijheid’ mogelijk, een van de grote voordelen van 3D-printen.


Vervolgens werd met behulp van de 3D-geprinte zandvorm een metalen gietstuk gemaakt. Deze tweede stap gebruikt een traditioneel gietproces, en daarmee wordt hoogwaardig materiaal met bekende materiaaleigenschappen geproduceerd, dat zo nodig voorzien kan worden van een materiaal certificaat zoals Lloyds 3.1.


Digitale beeldhouwer


Rinus Roelofs noemt zichzelf een ‘digitaal beeldhouwer’: hij creëert beeldhouwwerken op een computer. 3Dealise, het industriële 3D-print en 3D-engineering bedrijf, werkt al enige tijd samen met Roelofs om zijn ideeën tot leven te brengen. 3Dealise heeft eerst 400 mm hoge prototypes van twee ontwerpen gemaakt voor Roelofs, om te tonen wat er mogelijk is. Toen werd de uitdaging aangegaan om een 2,3 meter hoge ‘knoopzuil’ voor Roelofs te maken. De vorm werd door Roelofs omschreven als ‘een buis die in de knoop zit, op een onconventionele manier’. ‘Ik had de idee voor dit kunstwerk al heel lang, en pas eind jaren negentig was de software hoogwaardig genoeg om het te kunnen ontwerpen. Sindsdien heb ik geprobeerd het ook te realiseren, en dat was niet eenvoudig. Eerst heb ik een versie gemaakt met digitaal gezaagde plakken hout. Een kleine versie in kunststof 3D-printen werd enkele jaren terug mogelijk, en nu is er voor het eerst een levensgrote versie zoals het stuk bedoeld was’, aldus kunstenaar Rinus Roelofs in een toelichting op zijn kunstwerk.


Volgens directeur Roland Stapper van 3Dealise is deze nieuwe technologie om twee redenen belangrijk. ‘Allereerst toont het aan dat ‘ontwerpvrijheid’ beschikbaar is voor grote objecten, zoals dit 2,3 meter hoge en 600 kilo ijzeren kunstwerk. 3D-printen wordt vaak geassocieerd met relatief kleine stukken, maar de voordelen zijn evengoed beschikbaar voor grote delen. Een universum van nieuwe ontwerpmogelijkheden wordt hiermee geopend voor kunstenaars en ontwerpers. Ten tweede, omdat deze technologie in staat is om grote metalen objecten te maken, is aangetoond dat structureel stevige en vandaalbestendige objecten kunnen worden gemaakt met 3D-printen. Dit is essentieel voor opstelling van kunstwerken in de openlucht’, aldus Stapper.

UNSERE VISION: DIE NÄCHSTE REVOLUTION IM PRODUKTIONSBEREICH

Freiheit des Entwurfs
Direkt vom CAD
In der eigenen Region
Alles aus einer Hand
Keine Verschwen-dung
Wenig CO2
Schnell
Einzelan-fertigungen